lördag 6 juni 2009

"du gamla du fria....."



Ja så blev det Sveriges Nationaldag, ett ganska nytt fenomen i vårt rike. Ja detta att vi ska lära oss att fira vårt land, att vara stolta över att vi är svenskar. Tveksamt om vi får detta utan att bryta emot PK-regeln. Kommer vi i Svea Rike någonsin fira vår nationaldag med samma glädjeyra som våra grannar firar 17 maj? Eller som man i England firar både Elisabeths fölsedag och nationaldagen?



Allt nog samlades ett firarsuget gäng högt uppe på en takterass inte helt avlägset från stadshuset. Vin, skumpa och massor av god mat skulle avnjutas till en form av brunch. Vilket vi avnjöts mellan allt snatter hit och dit.


Undertecknad blickade längtande ut emot Riddarfjärden som till och från bländades av solen som gjorde sina försök att bryta genom molnen. Tja helt lätt hade den inte för detta konstycke, ej heller blev det lättare när en "sjuhelvetes-drös" med blå och gula ballonger skickades upp i atmosfären. Snacka om statligt subventionerad miljöförstöring med alla dessa gummi-plats rester som skräpar ned.



Min längtan tog som tur var överhanden vilket föranledde att jag och "captain" avtågade efter sedvanligt tack och ajö.



Så ankom vi RBK och fann vår käre hamnKAPTEN ivrigt skruvande på inget mindre än en Husquarna Roulette från tidigt 60-tal. Stolheten lyste i hans ansikte och visst lät den fint den gamla moppen. Tydligt är att även han bör kunna plats så som fullvärdig medlem i "Pippis Sakletare Klubb" där jag sedan 50 år varit medlem. Hans samling gäller både båtar, bilar, moppar, motorcyklar och troligen en massa annat också.


Husquarnan tillhörde den där gruppen gubb-moppar som vi på 60-talet ratade till förmån för Puch, Zundapp och andra mera trimmningsvänliga moppar. Allt nog som veteranmoppe platsar dock Husquarnan perfekt och undertecknad kan inte förneka att han kände ett sting av avund inför Mats fina moppe.

Snart var även vi ute på böljan den "grå". Nu befann vi oss dock där ensamma, borta var alla de segelbåtar som vi tidigare så avundsjukt beundrat. Tja skam den som ger sig, vi seglade ut på Riddarfjärden i riktning mot stadshuset bara för att via telefon upptäcka att festen på taket avslutats inför en eventuell risk för nederbörd(som naturligtvis in kom). Festdeltagarna hade tagit sig inomhus och kunde därför inte glatt vinka till oss där vi uppvisningseglade på fjärden.


Skall dessutom erkännas att det var kallt som fan, detta trots att "captain" fixat en termos med varmt nybryggt kaffe. Segelturen avbröts och hemmahamnen anträddes.
Hemma blev det god middag i värmen samt en liten power-nap.
Morgondagen kommer bjuda på en liten familjefest i Nerike samt koll av en båt i samma landskap. Denna har redan beskrivits i tidigare blogg, nu ska vi se hur eländet ser ut i verkligheten!!
poff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar